Artist talk: Domagoj Burilović (HR) i Arhitektice (Mirna Udovčić, Irena Bakić, Iva Jelinčić)(HR)

Artist talk: Domagoj Burilović i Mirna Udovčić, Irena Bakić, Iva Jelinčić

Lokacija: Palača Vranyczany, prostor HIS-a

Termin: 21.5., 11:00

Moderator: Barbara Vujanović i Nevenka Šarčević

Arhitektonska baština, prostor i promjene potaknute čovjekovim djelovanjem središnja su tema radova Domagoja Burilovića i arhitektica Mirne Udovčić, Irene Bakić i Ive Jelinčić.

Domagoj Burilović u svom radu “Dorf” bavi se ruralnim prostorom današnje Slavonije. Tijekom 19. stoljeća, za vrijeme Austro-Ugarske, Njemački doseljenici vrše kulturni utjecaj na selo u Slavoniji. Zabilježen je tada i snažan gospodarski razvoj. Gradnja opekom zamijenila je tradicionalnu gradnju te nastaje nova tipologija kuća, dekorirana historicističkim i secesijskim ornamentima kojima seljaci nevješto kopiraju gradsku arhitekturu. Takve kuće su jedina povijesna baština mnogih sela. Aktualnim iseljavanjem selo izumire pa propada i arhitektura. Ironijskim povijesnim obratom, kako ga interpretira autor, sada seosko stanovištvo Slavonije mahom odlazi u Njemačku u potrazi za boljim životom. Dorf je njemačka riječ za selo.

Prostor kojim se Mirna Udovčić, Irena Bakić i Iva Jelinčić bave je bespravno izgrađeno naselje Ždrijac u okolici grada Nina i kao takav autoricama je postao vrlo blizak i privlačan. Gustoća gradnje ovdje posjeduje pozitivan predznak i potiče dobrosusjedske odnose te zbližava stanovnike. Kuće su personalizirane i u najboljem svjetlu ulici predstavljaju vlasnika. Stoga, autorice anticipiraju novu tipologiju tradicionalne gradnje. Predložak pravila izgradnje novih kuća Junaci ulice nastali su prema stvarnim kućama u Ždrijcu, no uvećanih vanjskih prostora. Junaci ulice u likovima djeda i bake personificiraju vanjski prostor kuće: balkone, terase, lođe, sjenice i vrtove.

hrCroatian