SITUACIJA

Termin: 22.5. – 16.6.2024.

Otvorenje: 22.5., 19:00

Kustosice: Lora Rajčić i Ivana Završki

Umjetnici

Istovremeno se u više zagrebačkih izložbenih prostora odvija Situacija – ravnopravan program koji je ime dobio prema jednom od tradicionalnih koncepata Salona, a koji se od ponovnog pokretanja 2020. godine organizira u kontinuitetu. Za razliku od tematski određenog Salona, izložbeni program Situacije nema definiranu temu te se njime nastoji upotpuniti pregled suvremene umjetničke scene mladih autora. U današnje izazovno vrijeme života u društvu opterećenom vizualnim sadržajem, radovi odabranih umjetnika ukazuju na stvarnost koja nas okružuje, ali iz pozicije različitih umjetničkih izričaja i preokupacija – od introspektivnih pogleda do odgovora na vanjske podražaje. Promišljanje o ekološkim pitanjima, položaju u zajednici i odgovornom djelovanju prema njezinim članovima, korištenim medijima i materijalima ili vremenu primjerenom umjetničkom izrazu, samo su neka od polazišta koja pokazuju da mladi umjetnici prepoznaju svoju aktivnu ulogu u društvu. Njihovim radovima tako je omogućeno šire čitanje, poistovjećivanje, ali i pokretanje diskusije o perspektivi i budućnosti mladih čime se pripisuje dodatna vrijednost izložbenog programa Situacije koji tako poziva na aktivno sudjelovanje promatrača. 

Lora Rajčić (1996.) diplomirala je povijesti umjetnosti i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Neformalno radno iskustvo stjecala je kroz razvijanje likovno-edukativnih programa za različite skupine, istraživanje i obradu arhivske građe te asistiranje na izložbama. Dobitnica je Rektorove nagrade za aktivnost na portalu Kulturflux posvećenom vizualnim umjetnostima i nagrade DPUH-a za izvrstan diplomski rad. Od 2024. godine zaposlena je kao kustosica u Muzeju grada Zagreba. 

Ivana Završki (1995.) diplomirala je francuski jezik i književnosti i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2022. godine djeluje nezavisno u okviru vlastitog obrta Formart te je do sada ostvarila suradnje s više institucija i udruga u kulturi baveći se istraživanjem i obradom arhivske građe, kreiranjem edukativnih programa za razne dobne skupine te pripremama izložbi. Piše osvrte i kritike za portal Suvremena hrvatska fotografija i emisiju Triptih na Trećem programu Hrvatskog radija. Dobitnica je Nagrade za izvrsnost u studiju Filozofskog fakulteta i Rektorove nagrade za aktivnost na portalu Kulturflux posvećenom vizualnim umjetnostima. 

hrCroatian