ŠETNJA ZAGREBAČKIM STREET ARTOM

ŠETNJA ZAGREBAČKIM STREET ARTOM

Lokacija(e): okolica HDLU – okupljanje ispred Doma HDLU

Termin: 31.10.2020. u 11h

Voditeljica: Vida Meić

Okolica Meštrovićevog paviljona vrvi mladenačkim životom, a upravo umjetnici generacije milenijalaca često pronalaze sredstvo izražavanja u uličnoj umjetnosti, i to u obliku graffiti arta  i murala. Otvoreniji i nekonvencionalni kustoski koncept 35. salona mladih uključuje u svoj program i umjetnost koja inače nije obuhvaćena institucionalnim okvirima. „Galerijski prostor postaje mjesto održavanja i nekih neizložbenih programa, a neki negalerijski prostori postaju galerije“, prema riječima kustosice Nike Šimičić. Stoga će umjetnica Vida Meić u „Šetnji zagrebačkim street artom“ kontekstualizirati zagrebačku street art scenu i uvesti zainteresirane u uličnu umjetnost Lava Paripovića, Damira Sobote i Igora Taritaša.

 

Lav Paripović (1989., Zagreb) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Zoltana Novaka. Dobitnik je nagrade za mladog umjetnika (HDLU) te pohvale za rad na 3. bijenalu slikarstva 2015. godine. Godine 2017. završava stručno usavršavanje u slikarni (scenska proizvodnja) HNK-a u Zagrebu. Aktivno djeluje na području urbanih intervencija koje izvodi u sklopu festivala ili samoinicijativno. Živi i radi u Zagrebu.

 

Damir Sobota (1988., Zagreb) dobitnik je Nagrade Radoslav Putar 2020. godine, nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najperspektivnijeg mladog autora 2017. godine te pobjednik natječaja u sklopu EU projekta CreArt 2018. godine. Završio je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti, a u svom radu naglasak stavlja na eksperiment, iznenađujući oko promatrača apstraktnim formama i izrazitim koloritom. Živi i radi u Zagrebu.

 

Igor Taritaš (1987., Pakrac) završava osnovnu školu u Hercegovcu kod Garešnice. Nakon završene srednje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao u klasi prof. Ante Rašića 2013. godine. Izlagao je na 14 samostalnih i nekoliko skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a slike Igora Taritaša nalaze se u privatnim kolekcijama u Engleskoj, SAD-u, Australiji. Njemačkoj, Norveškoj, UAE, Singapuru itd. Kao učitelj likovne kulture radi u Popovači i Velikom Grđevcu.

 
 
hrCroatian