RAZGOVOR S LIKOVNIM KRITIČARIMA: KAKO BITI KRITIČAN U OSKUDNIM VREMENIMA?

RAZGOVOR S LIKOVNIM KRITIČARIMA: KAKO BITI KRITIČAN U OSKUDNIM VREMENIMA?

Lokacija: Klub HDLU

Termin: 24.11., 18.00–20.00

Voditelj: Anita Ruso

 

„Volim da se implicitno shvati gdje je puko pozicioniranje prema određenom kontekstu, a gdje je valoriziranje koje u tom kontekstu znači proširenje ili produbljenje. Nema definitivnog recepta, ali nisam se nikada previše “zatrčavao”: to može biti i mana, ali nisam onaj koji napada niti me vodi ambicija protagonizma. Čini mi se da sam u umjetnosti uvijek bio u službi s jedne strane civiliziranog, a s druge strane kreativnog odjeka. To je kritika.”

Tonko Maroević

O likovnoj kritici danas možemo govoriti iz nekoliko perspektiva. Za početak potrebno je preispitati formaciju likovnih kritičara. Koje alate/iskustva/vještine studij povijesti umjetnosti nudi studentima koje oblikuje za zanimanje likovnih kritičara? Kako se studente potiče na suradnje s medijima koji pišu o umjetnosti i čitaju li studenti uopće likovnu kritiku u dnevnim novinama, časopisima, na portalima?

Potom se treba osvrnuti na same medije koji daju prostor likovnoj kritici da bismo se na kraju pozabavili onima kojima se kritika obraća – čitateljstvu kao i samim umjetnicima i kustosima.  

 

Moraju li likovni kritičari imati sposobnost artikuliranja i argumentiranja zašto nešto jest dobro ili to nije? Kako to mogu činiti dok su u strahu od autoriteta vezanog uz tradiciju određene ustanove u kojoj se organizira izložba ili autoriteta samih umjetnika i/ili kustosa koje se promatra kao “nedodirljive”? Kako se prilagoditi publici bez pretjeranog podilaženja a s dovoljno jasno zauzetim stavom prema određenoj temi?

Kakvi god bili odgovori na postavljena pitanja jedno je sigurno: treba nastaviti pisati i inzistirati na tome kao dijelu suvremene post produkcije svake izložbe. Izložba koja ne dobije svoju kritiku imala je zasigurno prekratak život. Dakako, brojne su one koje duži život niti ne zaslužuju, međutim to ne treba spriječiti likovne kritičare da pišu i o neuspjelim projektima kako bi, ako ne posve poništili, a onda barem usporili njihovo multipliciranje u budućnosti.

Bez valorizacije izložbeni su projekti relativizirani pa nije niti čudno da ih publika ignorira. Iz tog zatvorenog kruga izlazi se samo zaoštrenim perom za koje moramo biti spremni dobiti po prstima. O svim navedenim pitanjima, izazovima i novim mogućnostima razgovarat ćemo s likovnim kritičarima:

 

Nikola Albaneže

Feđa Gavrilović

Bojan Krištofić

Ivana Mance 

Lejla Topić

uredništvo Kulturfluxa

hrCroatian