Predstava Hejteri

PREDSTAVA HEJTERI

Lokacija: Zagrebačko kazalište mladih

Termini: 20.10., 21.10., 22.10. te 3., 4., 5.11.

novi termini: 13. i 14.11.

Voditelj: Dino Pešut

Redatelj/ica: Judita Gamulin

 

(…) Uostalom, sve je već ispisano u drami.  Sve što sam htio reći o povratcima i odlascima, o osmišljavanju života i straha od njih, gej zarukama, fašistima, smjeni generacija, o hipsterskom Božiću, ljubavi i prijateljstvu i urbanim obiteljima. Prošla je godina dana otkako je drama napisana. I nisam nešto pametniji nego što sam bio tada (a trebao bih). Volio bih da mogu snažno poentirati. (Možda je zato tako teško napisati tekst za knjižicu). Ali ipak znam dvije stvari koje nisam znao prošle godine, nekoliko mjeseci nakon svojeg povratka. Sve je zapravo ispalo u redu, zbog prijatelja. Prijateljstva opstaju bez obzira na svaku emotivnu, financijsku ili moralnu katastrofu. I nema veće privilegije nego stvarati s prijateljima (dramu o prijateljstvu).

Dino Pešut

S ovim Zeitgeist-komadom, koji gori u anksioznoj atmosferi u kojoj živimo mi zarobljeni u produljenoj adolescenciji, povezala sam se odmah. (…) Smrt tradicije koju ova generacija na svojoj koži osjeća više nego bilo koja druga dosad, osim velike slobode, donosi i veliku neizvjesnost, a protiv neizvjesnosti najlakše se boriti upravo hejtanjem. Kada tomu pridodamo činjenicu da je to prije svega Pešutova autobiografska fikcija, ova priča postaje intimnim, toplim vodičem za preživljavanje dvadesetih godina 21. stoljeća. Htjeli smo najbolju podjelu na svijetu koja će se danima genijalno zabavljati na račun ove naše neizdržive ere i to nam je uspjelo. Njihovi likovi na party dolaze po vlastiti spas za koji se pokušavaju izboriti svaki na sebi specifičan način, a svoj mir traže veoma aktivno čak i kada su potpuno katatonični. Ta se potraga najčešće odvija na štetu njihova prijateljstva čije granice u ovom procesu istražujemo i kojima se pritom često divimo. Nadam se da će ova predstava, baš kao i svaka druga, biti utjehom za uznemirene i uznemirenje za one mirne. (Banksy)

Judita Gamulin

*Napomena: Kupnjom ulaznice 35. salona mladih ostvarujete mogućnost kupnje dviju ulaznica za predstavu po cijeni od 30 kuna.

 
 
hrCroatian