Analiziraj, paraliziraj, kataliziraj!

ANALIZIRAJ, PARALIZIRAJ, KATALIZIRAJ! –  RADIONICA

Lokacija: HDLU

Termin: 1.6., 16:00 – 17.30

Voditelj: Post Brothers (US)

„Parazit ne staje. Ne prestaje jesti ili piti, vikati ili podrigivati ili proizvoditi tisuće zvukova ili ispunjavati prostor svojim rojenjem i bukom. Parazit je ekspanzija; trči i raste. Napada i zauzima.”      

                                      Michel Serres, The Parasite

 

Kako bi preživio, parazit postaje stručnjak za navike svog domaćina i manipulator njegovim kodovima. Kada umjetnici rade parazitski, kontekst je možda primarni materijal koji se zauzima i konzumira. U ovoj radionici, analizirat ćemo kontekst 36. salona mladih i Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) te ispitati specifične fizičke prostore, oblike komunikacije i strukturalne rutine oko događaja kao mjesta kreativne intervencije. Zajedno ćemo istražiti etiku ovakvih događaja i ispitivati odnos između umjetnika i institucija kao modela širih društvenih dinamika.

Figura parazita pruža umjetnicima sredstvo za nadziranje, artikuliranje, propitivanje i kontaminiranje odnosa. To je alat za detektiranje rupa, sa učesništva i položaja moći unutar bilo kojeg sustava. Invazijom na komunikacijske kanale i prekidanjem društvenih odnosa i rada institucija, može se izvući višak, uvesti neočekivane elemente i prisiliti sustav da se razvija i prilagođava. U ovoj radionici pokazat ćemo kako umjetnički paraziti pregovaraju svoja okruženja i pogledati načine na koje njihova prisutnost donosi odgovore koji mogu prisiliti sustav da se razvija i mijenja. Takvi napori ne samo da čine unutarnje kriterije sustava vidljivima, već i otkrivaju parazitske međuodnose unutar samog sustava. Ovi odnosi su ono čime se paraziti hrane; paraziti iskorištavaju rutine iskorištavanja, potkopavaju logiku uključivanja i isključivanja i ometaju percipirane ravnoteže i legitimnosti odgađanjem normalnog puta. Razmatrat ćemo društvene, političke i kulturne fenomene kao sustave koji funkcioniraju kroz logiku uključivanja i isključivanja te procijeniti kako se te logike mogu učiniti vidljivima i potkopati prepoznavanjem međuovisnosti gostiju i domaćina. Umjetnost uvijek mora postojati unutar konteksta, a mi ćemo se hraniti kontekstima unutar i izvan sustava umjetnosti kako bismo bolje razumjeli svoje uloge i mogućnosti kao kulturnih radnika. Osim toga, promatrat ćemo i procjenjivati različite razmjene u našem radu kao kulturni radnici, ne samo s obzirom na to kako se nosimo s odnosima moći, već i kako se odnosimo i radimo jedni s drugima.

Za one koji prije neće biti u mogućnosti prisustvovati predavanju “Tko to buči iza vrata? Parazitske inhabitacije u suvremenoj umjetnosti”, može biti korisno, ali nije obavezno, prethodno pročitati ovaj tekst:

https://fillip.ca/content/parasitical-inhabitations-in-contemporary-art

 

BIOGRAFIJA: Post Brothers je kritičko poduzeće koje uključuje Matthewa Posta, entuzijasta, procesora teksta i (su)ovisnog kustosa često angažiranog u projektima i suradnjama usmjerenim na umjetnike ili zauzimanje sekundarnih informacija o kulturnoj produkciji. Od 2016. do jeseni 2019. godine bili su kustosi u Kunstverein München u Njemačkoj. Također su kurirali i predstavili projekte u Poljskoj, Meksiku, Kanadi, Španjolskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Portugalu, Danskoj, Grčkoj, Estoniji, Njemačkoj, Austriji, Litvi, Italiji, Švedskoj, Finskoj, Belgiji, Latviji, Nizozemskoj i Kini. Njihovi eseji i članci objavljeni su u nizu umjetničkih i kulturnih časopisa, te brojnim umjetničkim publikacijama i katalozima izložbi. Također redovito sudjeluju na izložbama s performativnim projektima i onima koji se temelje na tekstu. Rođen u Los Angelesu u Kaliforniji, Post je 2006. godine završio preddiplomski studij na Institutu za umjetnost i dizajn Emily Carr u Vancouveru, dok je 2009. godine magistrirao kustoske prakse na California College of Arts u San Franciscu. Žive u Kolonia Koplany, malom selu blizu Bialystoka u Poljskoj, a trenutno su izvanredni profesori na Kraljevskoj danskoj akademiji likovnih umjetnosti u Kopenhagenu.

hrCroatian