Likovnost i primjenjena u naslovnicama knjiga

LIKOVNOST I PRIMIJENJENA LIKOVNOST U NASLOVNICAMA KNJIGA

U suradnji s nakladničkom kućom Fraktura

Lokacija: Klub HDLU, Dom HDLU

Termin: 17.11., 19.00–20.30

Moderator: Seid Serdarević

Sudionici: Petra Milički, Hana Vrca, Mislav Lešić

Likovna komponenta naslovnice knjige iznimno je važna, naslovnica je lice knjige i ona daje čitatelju prvi dojam o knjizi. Naslovnica knjige je prvi i često najvažniji komunikacijski alat za knjigu. Na malom prostoru treba odraditi mnogo toga, istaknuti ime i prezime autora knjige, koji je najvažniji, zatim naslov djela, a onda i ne zavesti čitatelja na krvi trag, zato je pred oblikovateljem / oblikovateljicom zadatak da pomiri svoj likovni izričaj sa željama autora, naručitelja i marketinga proizvoda. To su samo neki od elemenata važnih za dobru naslovnicu. O oblikovanju naslovnica knjiga razgovarat ćemo s likovnjacima i dizajnerima koji su se okušali u tome te su već i stvorili neki svoj vizualni jezik.

BIO

HANA VRCA rođena je u Zagrebu 1990. godine. Završila je preddiplomski studij tržišnih komunikacija na veleučilištu Agora te je zatim pohađala diplomski studij na Grafičkom fakultetu. Od malena voli likovnu umjetnost i crtanje, a tu je strast s vremenom pretvorila u profesiju. Do sada je ilustrirala tri knjige za nakladničku kuću Mala Zvona: O medvjedima i njihovim ljudovima autorice Marine Koludrović, Tri priče iz Priče nad pričama Giambattista Basilea i Bijela mačka Catherined’Aulnoy. Za ilustracije u Bijeloj mački dobila je pohvalu nagrade “Grigor Vitez”, a knjiga O medvjedima i njihovim ljudovima ponijela je titulu Hrvatske lijepe knjige u 2019. godini. U 2020. je godini ostvarila suradnju s izdavačkom kućom Knjiga u Centru i Kreativnom mrežom za koje je ilustrirala 3 slikovnice. U ovoj godini također je ostvarila suradnju s nakladničkom kućom Fraktura a koju je do sada imala prilike osmisliti ilustraciju i dizajn za 14 naslovnica i vizualni identitet festivala “Feminizam je za sve“. Suradnju je također ostvarila i sa izdavačkom kućom Henacom, za koju je imala prilike izraditi jednu od naslovnica. Autorica je 2019. godine bila jedna od ilustratora koji su predstavljali Hrvatsku na Biennalu ilustracije u Bratislavi. Ove je godine imala priliku svoje radove izlagati na Biennalu ilustracije u Zagrebu u Klovićevim dvorima te na 55. Zagrebačkom salonu u Tehničkom muzeju. Hana potpisuje i mnoge druge radove: ilustracije za izložbu Nikola Tesla – Mind from the Future, Integriranu početnicu Školske knjige, etiketu pelješke vinarije Matković… Ispreplićući ilustraciju i grafički dizajn, autorica se trudi uvijek iznova stvoriti vlastiti, prepoznatljiv pečat.


MISLAV LEŠIĆ rođen je 1991. u Županji. Nakon završene Opće Gimnazije u Županji, 2010. upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci. 2016. po vodstvom mentora D.Stojnića stječe titulu magistar slikarstva. Sudjeluje na brojnim grupnim izložbama, među kojima su : Erste Fragmenti IX u HDLU Zagrebu i Malom Salonu u Rijeci; Bridges : Nova slika u Laubi, Zagreb; 21. minijature u Zaprešiću (osvojena III. nagrada), IV. AppointMENT u galeriji Dobra Vaga u Ljubljani… Od 2019. radi kao Art director u nakladničkoj kući Fraktura.


PETRA MILIČKI je dizajnerica vizualnih komunikacija i umreženih medija (Studij dizajna, Zagreb, 2011. / Piet Zwart Institute, Rotterdam, 2013.). Radi pretežno na projektima iz područja kulture i civilnog društva, a osim kroz vlastitu freelance praksu, dizajnom se bavi i kroz različite dizajnersko-edukativne aktivnosti. Od 2015. do 2018. djeluje kao dio organizacijskog tima Dana D, odnosno Plana D – međunarodnog festivala dizajna. Članica je Upravnog odbora Hrvatskog dizajnerskog društva te dobitnica nekoliko domaćih i inozemnih dizajnerskih nagrada.

hrCroatian