ART LAW

ART LAW – simpozij o autorskim pravima umjetnika u suradnji s Pravnim fakultetom

Lokacija: Dom HDLU/Meštrovićev paviljon

Termin: 3.5., 15:00 – 20:00

Moderator: Ana Čosić

Sudionici: Mladen Vukmir, Frano Dulibić, Nikola Mijatović i Stjepan Šandrk

Studentski zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika organizira simpozij „Art Law“. Ideja za izvođenjem potaknuta je aktualnim izmjenama „Zakona o autorskom i srodnim pravima“ kojima se modernizira sustav zaštite autorskih prava u skladu s potrebama digitalnog društva. Temeljna ideja projekta je da studenti umjetničkih fakulteta dobiju uvid u svoja prava i njihovo ostvarenje, a da se studente prava približi umjetničkom stvaralaštvu te dobivanju uvida u primjenu navedenog u praksi. U sudjelovanju na simpoziju dobrodošli su i ostali zainteresirani sudionici.

Uz predavanja stručnjaka iz pravnog i umjetničkog područja, slijedit će moderirana rasprava na kojoj će predavači izmijeniti svoja mišljenja, a ostali sudionici dobiti mogućnost postaviti pitanja i sudjelovati u raspravi. Neke od tema kojih ćemo se dotaknuti vezane su uz autorska prava, oporezivanje umjetnika te problematika s kojom se obje struke susreću u praksi.

Cilj nam je okupiti mladu publiku, prvenstveno studente Pravnog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti, informirati ih o aktualnim pravnim izmjenama, približiti im umjetničko stvaralaštvo te osvijestiti sudionike o problemima i pitanjima s kojima će se potencijalno susretati u daljnjem radu.

Sudionicima pružamo mogućnost da kroz neposrednu komunikaciju sa stručnjacima dobiju odgovore na svoja pitanja te se nadamo povezati različite struke kroz zajedničke teme.

Prijave na:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdQ6160WuxnV9B3yeTnV6ZjHFhDZDggsZsVJbLCXw8LDTVGQg/viewform

Program simpozija

15:00 – 15:15
Uvodni govor

15:15 – 16:00
O likovnom stvaralaštvu i položaju likovnih umjetnika
prof. dr. sc. Frano Dulibić, FFZG, Odsjek za povijest umjetnosti

16:00 – 16:15
Pauza

16:15 – 17:00
Pravni okvir za djelovanje likovnih umjetnika u Hrvatskoj: Autorska prava i novine koje je dionio novi  „Zakon o autorskim pravima“
izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, Pravni fakultet Zagreb

17:00 – 17:45 
POREZNI OKVIRI DJELOVANJA LIKOVNIH UMJETNIKA
prof. dr. sc. Nikola Mijatović, Pravni fakultet Zagreb

17:45 – 18:00
Pauza

18:00 – 19:30
Moderirana rasprava / Panel

Pravni okvir za djelovanje likovnih umjetnika u hrvatskoj: autorska prava i novine u zapsp-u
porezni okviri djelovanja likovnih umjetnika
hrCroatian