Anita Ruso

Situacija

12.11.-6.12.2020.

Paralelno uz kustosku koncepciju 35. salona mladih Millennial bit će predstavljena i kustoska koncepcija Situacija, nazvana prema nazivu prvog Salona mladih koji se održao 1961. Radovi 96 umjetnika s područja slikarstva, kiparstva i grafike izloženi su tada bez žiriranja u Umjetničkom paviljonu. Izložba je trajala 11 dana a inicirali su je: Renata Chalupa, Stjepan Gračan, Luka Ilić, Ratko Petrić, Nikola Pečko, Miro Vuco i Ivan Zelić.

Ovogodišnja Situacija predstavit će tridesetak pozvanih autora u kustoskoj koncepciji Anite Ruso koja ne stavlja naglasak na određeni temu. Riječ je o izložbi umjetnika starih do 35 godina čiji su radovi nastajali u posljednje dvije godine.

Pristupom koji ne inzistira na temi omogućuje se umjetnicima da izlože svoje radove bez obaveze podudaranja s nekim izložbenim konceptom. Kustos se tako upušta u istraživanje umjetničke scene kako bi prezentirao i one manje zastupljene umjetnike kao i one mlađe koji još nisu dobili priliku za izlaganje pred širom publikom. S ciljem obogaćivanja 35. salona mladih, izložba Situacija prikazat će najrazličitije tehnike, tematike i koncepte umjetnika koji se na Salon mladih iz različitih razloga nisu niti prijavili ili je njihove radove stručni žiri odbacio. Situacija teži stvoriti sveobuhvatniju sliku o stanju umjetničke produkcije u Hrvatskoj stvarajući tako novu vrijednosnu razinu Salona mladih. 

U tako postavljenim parametrima nameće se potreba za pojašnjavanjem tobožnje anakronosti postavljene u odnos suprotnosti s društvenim angažmanom umjetnika. Osim toga, potrebno je razmisliti o današnjoj ulozi univerzalnih vrijednosti poput ljepote, dobrote i istine u djelima umjetnika koji stasaju u vremenu posvemašnje relativizacije tih vrijednosti.

Navedena pitanja i fenomeni mogu se protumačiti jedino tako da se svaka pojedina “situacija” ogoli pred strukom i publikom kako bismo mogli što slobodnije i objektivnije procijeniti vrijednost umjetničkih radova mlade umjetničke scene.

Izložba će biti postavljena u Galeriji Forum i u Galeriji Canvas od sredine studenog do sredine prosinca 2020.

BIOGRAFIJA KUSTOSICE:

Anita Ruso (1987.) je diplomirala povijest umjetnosti i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2011. Titulu doktorice znanosti Ecole Pratique des Hautes Etudes, (PSL Research University Paris) i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu stekla je 2016. godine. Dobitnica je stipendije Erasmus, Francuske ambasade u Hrvatskoj te Francuske škole u Rimu. Postdoktorski se usavršavala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u okviru istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost Vizualiziranje nacionalnog. U rujnu 2019. izabrana je u zvanje docentice na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na kojem surađuje kao vanjska suradnica od siječnja 2019. Kao kustosica redovito surađuje s Domom Marina Držića, Umjetničkom galerijom Dubrovnik, Gradskim muzejom Vukovar i brojnim umjetnicima mlađe i srednje generacije. Likovnom kritikom bavi se od 2014. od kada redovito piše za Vijenac, Konturu i portal Arteist.hr na kojemu je od 2017. glavna urednica. Objavila je nekoliko znanstvenih članaka u domaćim i inozemnim časopisima (A1 i A2).

hrCroatian
en_GBEnglish hrCroatian