Anita Ruso

Situacija

12.11.-6.12.2020.

Paralelno uz kustosku koncepciju 35. salona mladih Millennial bit će predstavljena i kustoska koncepcija Situacija, koja se kroz povijest pojavljivala u brojnim izdanjima Salona mladih kao njegova proširena platforma. Kroz svoju je bogatu povijest Salon mladih prošao kroz različite transformacije. Tako se na 13. izdanju Salona mladih, godine 1981. uz Umjetnički paviljon postav Salona našao u još dvije galerije: Galeriji Karas i Galeriji PM Doma hrvatskih likovnih umjetnika. Do 25. izdanja Salona mladih samo dva njegova izdanja (ono 18. i 19.) nisu imala dodatne autorske koncepcije koje su nadopunjavale Salon kao njegova proširena platforma. Od 26. pak izdanja do jubilarne 35. izložbe Salona mladih održavale su se (uz iznimku 26. Salona mladih koji se održao na Zagrebačkom velesajmu) isključivo u Domu hrvatskih likovnih umjetnika. Ove je godine, prvi put nakon 1998.  ponovno uvedena autorska koncepcija Situacija.

Ovogodišnja Situacija predstavit će tridesetak pozvanih autora u kustoskoj koncepciji Anite Ruso koja ne stavlja naglasak na određenu temu. Pristupom koji ne inzistira na temi omogućuje se umjetnicima da izlože svoje radove bez obaveze podudaranja s izložbenim konceptom Salona mladih. Budući da radovi brojnih umjetnika često ne korespondiraju sa zadanim temama salona, oni se na salon često niti ne prijavljuju. S druge strane, riječ je o perspektivnim mladim umjetnicima čiji rad zaslužuje pažnju središnje likovne manifestacije za mlade u Hrvatskoj.

S ciljem obogaćivanja 35. salona mladih, izložba Situacija prikazat će najrazličitije tehnike, tematike i koncepte umjetnika starosti do 35 godina. Situacija teži stvoriti sveobuhvatniju sliku o stanju umjetničke produkcije u Hrvatskoj stvarajući tako novu vrijednosnu razinu Salona mladih. 

Kroz Situaciju ispitat će se pojava tobožnje anakronosti postavljene u odnos suprotnosti s društvenim angažmanom umjetnika. Osim toga, potrebno je razmisliti o današnjoj ulozi umjetnosti i onome što ona “proizvodi” u čovjekovoj duhovnoj sferi, što se često zanemaruje kada se uloga umjetnosti promatra isključivo kroz prizmu  društvene angažiranosti

Izložba će biti postavljena u Galeriji Forum i u Galeriji Canvas od 12. studenog do 6. prosinca 2020.

BIOGRAFIJA KUSTOSICE:

Anita Ruso (1987.) diplomirala je povijest umjetnosti i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2011. Titulu doktorice znanosti povijesti umjetnosti stekla je 2016. Godine na École Pratique des Hautes Études, (PSL Research University Paris) i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je stipendije Erasmus, stipendije Francuske ambasade u Hrvatskoj te Francuske škole u Rimu. Od 2017. do 2018. godine postdoktorski se usavršavala na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu u okviru istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost. Kao kustosica redovito surađuje s brojnim umjetnicima mlađe i srednje generacije u različitim institucijama u Hrvatskoj. Likovnom kritikom bavi se od 2014. od kada redovito piše za Vijenac, Konturu i portal Arteist.hr na kojemu je od 2017. do 2020. godine bila glavna urednica. Objavila je nekoliko znanstvenih članaka u domaćim i inozemnim časopisima.

 

hrCroatian