About the Salon

About the Salon

Salon mladih je najveća i najrespektabilnija izložbena manifestacija vizualnih umjetnika do 35 godina u Hrvatskoj. U nešto više od 50 godina svoga postojanja, predstavio je više od 3.400 umjetnika i u svakom svom izdanju generirao nova imena na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Osim prezentacije najnovijih umjetničkih trendova, Salon od svojih početaka dodjeljuje i nagrade najuspjelijim ostvarenjima, adekvatno vrednujući umjetnički rad i naglašavajući široj javnosti koja su to nova imena na sceni čiji bismo rad trebali pratiti i u budućnosti.

Prvi Salon organiziran je još daleke, revolucionarne 1968. godine, a sponzorirale su ga ugledne tvrtke poput Jugoslavenske banke za vanjsku trgovinu, Pliva-e, Ina-e i Generalturista. Od svojih početaka do danas doživio je niz programskih izmjena i eksperimenata. Primjerice na 2. salonu osvrt, odnosno tekst predgovora, zamijenjen je anketom o smislu Salona i idejama za poboljšanje, na 5. salonu predstavljena je svojevrsna anti-koncepcija, a izloženi su svi pristigli radovi uključujući i radove amatera, dok je na narednim salonima došlo do uvođenja kustoskog koncepta i pregleda situacije. Kroz pola stoljeća Salon je lansirao, prepoznao i promovirao značajne umjetničke pokrete i pojmove poput Nove slike, grupe Biafra te Grupe šestorice, koja je pokrenula i Galeriju PM, danas sastavni dio Doma HDLU.

The Youth Salon was held in several locations: at the Art Pavilion, PM and Karas Gallery, the Modern Gallery, the Museum of the Revolution of the Peoples of Croatia, the Zagreb Cultural Information Center, the Gliptotheque HAZU and the SC Gallery, but since 1989, with the exception of the Zagreb Fair at the 26th Salon, it found it´s place permanently in the Home of HDLU.

en_GBEnglish